توليد نشاسه از گندم

توليد نشاسه از گندم طرحي بود كه براي واحد درسي طراحي كارخانجات صنايع غذايي ارائه كردم.براي اين پست زيتون ايراني 2 سعي مي كنم اطلاعاتي را درباره روش هاي توليد نشاسته ،روش هاي مختلف اين فرايند و ماشين آلات آن قرار بدهم.
سه روش اصلي براي اين كار يعني توليد نشاسته از آرد گندم وجود دارد.
روش اول روش تري فاز يا تري كانتر :
خلاصه اين روش شامل اين موارد است:
*تهيه خمير و همو‍ن كردن آن
*جدا سازي گلوتن از نشاسته درجه دو
*تغليظ و خشك كردن نشاسته درجه دو
*استفاده از دكانتر سه فاز ،براي جدا كردن پنتازون،نشاسته درجه دوو ،گلوتن و نشاسته درجه 1
*شستشو و آبگيري و خشك كردن نشاسته درجه درجه 1
*آبگيري و خشك كردن گلوتن
روش دوم :روش هيدرو سيكلون :
با توجه به تكنولو‍ژي مناسب توليد در اين روش ،مقرون به صرفه ترين روش براي توليد نشاسته است.
خلاصه مراحل روش اصلي توليد نشاسته :
*تهيه خمير و همو‍ن كردن آن
*استفاده از هيدرو سيكلون براي جداكردن نشاسته درجه يك از نشاسته درجه دو و گلوتن
**جدا سازي گلوتن از نشاسته درجه دو
*شستشو و آبگيري و خشك كردن نشاسته درجه درجه 1
*تغليظ و خشك كردن نشاسته درجه 2
*آبگيري و خشك كردن گلوتن
روش سوم :روش مارتين پيشرفته :
اين روش قديمي ترين و ساده ترين روش توليد نشاسته بوده و در گذشته سراسر دنيا كارخانجات زيادي از اين روش براي توليد نشاسته استفاده مي نمودند.
خلاصه روش مارتين:
*تهيه خمير
*جداسازي نشاسته درجه 1 و درجه 2 با سپراتور
*تغليظ و خشك كردن نشاسته درجه 2
*استفاده از ترومل براي جدا كردن نشاسته از گلوتن
شستشو ،آبگيري و خشك كردن نشاسته درجه 1
*آبگيري و خشك كردن گلوتن
مزايا و معايب روشها:
1. روش تري فاز :
مزايا:
تكنولوژي جديد،مصرف آب كم ،محصول با كيفيت، درصد استحصال بالا،فضاي توليد كوچك،امكان ظرفيت توليد بالا،مصرف انرژي پايين
معايب:
بسيار گران قيمت ،غير اقتصادي براي توليد براي ظرفيت هاي كم،تكنولوژي توليد ماشين آلات آن فقط در اختيار بعضي كشور ها،خدمات پس از فروش ضعيف به دليل انحصار ي بودن ان
2.روش هيدروسيكلون:
مزايا:تكنولوژي تقريبا مناسب ،مصرف آب نسبتا كم،فضاي توليد كوچك،مصرف انرژي كم،محصولات با كيفيت،تجهيزات نسبتا ارزان قيمت
معايب:
درصد استحصال كمتر از روش تري فاز است،نمي توان پنتازون را جدا كرد.
3.روش مارتين:
مزايا:
تعمير و نگهدار ساده ماشين آلات ،مناسب براي ظرفيت هاي پايين،قيمت پايين خط توليد،وجود تكنولوژي ماشين آلات و روش توليد در اكثر كشور ها
معايب :
مصرف بالاي آب ،استحصال پايين ،مصرف انرژي زياد و ضي توليد بزرگ
معرفي چند دستگاه از دستگاههاي مورد استفاده در روش هاي فوق:
1. سپراتور ديسكس:
اين دستگاه تحت نيروي گريز از مركز با سرعت بلا باعث جدا شدن ذرات جامد از مايع و مايع از مايع مي گردد.خرروج ذرات جامد توسط نازل هايي كه در ديواره دستگاه تعبيه شده انجام ميشود.سوسپانسيونوارد دستگاه شده تحت نيروي گريزاز مركز قرار گرفته ذرات جامد روي ديسك قرار مي گيردو مايع از قسمت داخلي دستگاه خارج مي شود و برايجدا سازي نشاسته درجه يك و دو و تغليظ نشاسته نيز به كار مي رود.
2.دكانتر سانتريفيوژ:
دستگاهي است كه براي آبگيري و تغليظ نشاسته به كار مي رود .با توجه به اين كه ذرات نشاسته درجه دو بسيار ريزند،در تمام روش ها آبگيري از نشاسته درجه دو با دكانتر انجام مي پذيرد.نشاسته درجه دو از يك طرف وارد دستگاه شده تحت نيروي گريز از مركز نشاسته روي ديوار دستگاه مي نشيند.و آب در لايه هاي پايين قرار مي گيرد.از اين دستگاه براي آبگيرينشاسته ،سبوس ،جدا سازي ذرات جامد از مايع.
3.وكيوم فيلتر :
دستگاهي با تعمير ونگهداري راحت تر كه با استفاده از وكيو (فشار منفي )باعث جدا سازي جامد از مايع مي گردد.نشاسته داخل وان كه زير ستگاه قرار دارد ريخته مي شود با عبور درام دستگاه از درون محلول نشاسته ذرات نشاسته روي درام دستگاه مي نشينندو آب وارد درام شده و نشاسته توسط تيغه مخصوص تراشيده مي شود. اين دستگاه براي جدا سازي جامد از مايع و آبگيري از نشاسته به كار مي رود.
4.جت ريفاينر:
دستگاهي مناسب براي جدا سازي ناخالص و سبوساز شير نشاسته و اساس كار آن نيز فيلتراسيون و نيروي گريز از مركز ميباشد.
5.هيدرو سيكلون :
اين دستگاه بر اساس اصول سيكلون هابراي جدا سازي استفاده مي شود.طراحي كاربردي و نگهداري آسان آن باعث افزايش استفاده از آن در صنايع مختلف مي گردد.ايندستگاه مل هاي گوناگون دارد.عملكرد اين دستگاه اينگونه است كه شير نشاسته تحت فشار معيني وارد اولين محفظه سيكلون شده و اولين مرحله جدا شدن فاز سبك و سنگين اتفاق مي افتد سپس با توجه به طراحي هز يك از فاز هاي سبك و سنگسن براي عمليات بيشتر وارد محفظه هاي ديگر مي گردد.اين دستگاه براي جدا سازي نشاسته درجه يك و درجه دو ،تغليظ نشاسته درجه يك ،شستشوي نشاسته درجه يك براي كاهش پروتئين هاي محلولو و بالا بردن خلوص نشاسته.
اين اطلاعات گرچه جمع و جور و خلاصه بود ولي اميدوارم براي دانشجويان صنايع غذايي مفيد واقع شود.
پ.ن:علاوه بر توليد نشاسته از گندم ،نشاسته از ذرت و سيب زميني و... هم توليد مي شود.
پ.ن2:گلوتن محصول ديگر توليد نشاسته از گندم است كه تقريبا با همان خط توليد نشاسته با اندكي تغييرات انجام مي گيرد.
پ.ن3:از نشاسته محصولات مانند ورق ،گرانول و ظروف يكبار مصرف نيز توليد مي شود.
پ.ن4:زيتون ايراني2

1 دیدگاه:

ارسال یک نظر

» ابتدامتن و پیام مورد نظر خود را نویسید.

» سپس در قسمت نظر به عنوان "نام و آدرس اینترنتی را انتخاب کنید.

» نام و آدرس سایت خود را(در صورت وجود)بنویسید.

»گزینه ارسال نظر را فشار دهید.در صورت ارسال موفق نظر شما در کادر زرد رنگ پیام"نظر شما پس از تأیید قابل رؤیت خواهد بود."ظاره خواهد شد.

»لطفافینگلیش ننویسید.

» فارسی بنویسید و برای نمایش درست آدرس وبلاگ‌تان، "//:http" را فراموش نکنید.

» نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز -حالا به هر کسی که می‌خواهد باشد- حذف خواهند شد.

با پشتیبانی Blogger.